Успехът в бизнеса: екипна работа на личностите

„Не финасите. Не стратегиите. Не технологиите.
Екипната работа си остава най-голямото конкурентно предимство,
защото е едновременно толкова могъщо и толко рядко срещана.”
Патрик Ленсиони

Водени от естественото чувство за егоизъм и личностно израстване, винаги посягаме към книгите за развитието на лидера. С присъщото си младежко въодушевление смятах, че една работа е добра, когато е свършена от един човек. Сега се убеждавам в това, но и достигам до следващия извод – една работа е блестяща, когато зад нея стои сплотен екип.

„Петте основни слабости при работата в екип” на Патрик Ленсиони е книга, определена в категорията „бизнес-фикшън”. „Фикшън” историята прави от тази книга не поредния учебник, в който са изсипани един куп добри идеи и препоръки, красиви върху бялата хартия и неизпълними на практика. Въпреки очакваните порицания, тя първо те запознава с една напълно възможна, макар и измислена история, за да ти разясни ситуацията нагледно. Забележете заглавието – тук няма да си говорим за грешки, а за слабости. Авторът не нарочва никого за виновен, а по-скоро отнася всичко до липсата на опит. Сигурно по тази причина главната героиня, която сплотява и създава перфектния ръководен екип, има зад гърба си цели 57 години, пълни с падения и издигания.

Първата половина от книгата представя една история, в кояти 57-годишната Катрин успява да спаси разпадащия се „Дисиджън Тех”, при все че тя нищо не разбира от развитието на една технологична компания. Важното в случая е, че тя добре разбира от човешките взаимоотношения. Това е една фиктивна история, в която нагледно се описва как бивша учителка, прекарваща свободното си време да наблюдава баскетболните тренировки на съпруга си, успява да извлече от човешкия характер онези качества, които ще създадат перфектния екип. С конкретни предложения, конфликтни ситуации и дори тежко решение да отстрани човека, който няма желание да работи с другите, тя успява да срещне 6-членния екип лице в лице, за да си отговорят самите те на сложния въпрос: „Защо си част от този екип?” и на още по-трудния „Какво правиш ТИ за развитието му?”. Всъщност разказът плавно преминава от едно стъпало към друго, представяйки как от една слабост се ражда втората, неусетно се създава трета и… в един момент петте заедно разклащат цялата работна кула.

Втората част на книгата е един перфектен и изчистен от ненужните допълнения, бизнес тренинг, в който 5-те основни слабости се разглеждат по отделно. След като хората осъзнават, че всъщност те не случайно са „екип” и че задълженията на единия са в пряква зависимост от успеваемостта на другия, авторът се обръща към ръководителя, за да му разясни как тези слабости трябва да бъдат премахнати. Лесно, просто и веднъж завинаги.

Авторът на „Петте изкушения на ръководителя” и „Манията да бъдеш изключителен”, в основата на която стои посланието за „ключовата роля на ръководителя за изграждане на здрава и солидна организация”, признава, че теорията за перфектния лидер остава непълна, ако той не успее да формира един функциониращ екип. Такъв, в който всеки от членовете едновременно да гради собствената си кариера, вплитайки я в просперитета на цялата компания. Тази книга приоритизира екипната работа, създадена от личностните качества на всеки един по отделно и категорично определя екипните комуникации и цялостни взаимоотношения като фундамент на една качествена работа.

Едно мога да кажа със сигурност, когато тези 5 слабости бъдат разяснени толкова лесно, някак естествено се появява изводът, че създаването на силен екип е едно от най-важните качества, който един лидер трябва да притежава.

Advertisements

One thought on “Успехът в бизнеса: екипна работа на личностите

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s