Гняв с изтекъл срок на годност

Добрият стар и очилат чичко Фройд, в своята “Психология на масите и анализ на Аза”, пръв заговаря за неудържимостта и безкрайната сила на една тълпа. Готиното е, че този труд попаднал в ръцете на племенника му, полага началото на PR-a, а вдъхновен от идеите на Бернайс (все същият американски племеник), Гьобелс дава страхотни идеи на Хитлер. А Хитлер, да си го кажем честно, никак не се отблагодарява на Фройд.

Това беше лирично отклонение, защото в момент като този, неистово ми се иска да намеря нещо забавно. И не успявам!

Не успявам, защото от вчера съм залята от огромна вълна на омраза. И не спрямо циганите, дори спрямо мен, и теб, и онзи там също. Установих, че за да бъдеш приет добре и да бъдеш част от играта, ти трябва да напишеш статус: “Който мрази циганите да хареса това!” Йо-хо-хо и бутилка със запалителна течност!

Гняв. Гняв с изтекъл срок на годност – мухлясал и стар, който като стари боеприпаси се взривява неочаквано – ето какво имаме към днешна дата, о, пардон, да го кажем по-медийно – “към този час.” По-медийно, защото в обхвата на тази вълна попадна и Миролюба Бенатова, както и btv, защото нарекла в ефир хората, палещи селото –  “пияна и дрогирана тълпа от агитки на футболни клубове”. Сега агитаторите събират подписи под ето това писмо:

Няма да коментирам, че то е почти грамотно написано и в него има само няколко стотин пунктуационни грешки, недопустим разкош за Отворено писмо, но нейсе, това не е чак толкова важно.

Аз съм дипломиран и неработещ Журналист и като такъв ще Ви кажа какво пише по учебниците за коректно отразяване на една новина – тя трябва да покаже всички гледни точки. Миналата вечер Миролюба показа роми, жители на селото, опита се да заснеме и агитките, но те повредили микрофона й, както и камерата, в тези нейни злощастни опити. Тази сутрин btv разговаря по телефона с Кирил Рашков. Мисля, че освен някой политик и социолог, както и психолог, който да се изкаже, други гледни точки, моето непрофесионално журналистическо око не вижда.

Но ние мрази btv. И Миролюба Бенатова. Също така мразим българската журналистика. И Карбовски. ‘Щото е “продажно лайно”, което дава само мангали. Само дето Мартин Карбовски обръща внимание на проблема, преди да се запалят къщите, преди да има убити момчета. Той с всяко свое “мангалско” предаване се опитва да ни напомни, че мама му чиста, тук има пРОБлем! Какво правим с него? Сменяме канала.

Много е лесно така, приятели, обаче някак безпринципно ми се вижда всичко. Вчера мразихме Мартин, днес – Миролюба, утре … Само дето няма последователност в това нещо. Няма логика. Ние не искаме да виждаме проблема, когато той не ни засяга, а когато ни тресне, палим, каквото видим.

Гневът е стар и унищожителен. Момчетата умряха и да смъртта от това, че не издържаш на този ужас, е разтърсваща. Не по-малко ужасна е тази под колелата на микробус, само че днес ще запалим една къща, утре – 10. След няколко дена няма да има кого да мразим и дай Боже, да не се вдигне “Столипиново” и да не помете част от Пловдив. А после малко и от София, и въобще блатото, в което ние крием проблемите си, да не се запали цялото. Защото ще стане страшно. А смрaдта ще е брутална.

И няма да има нищо общо с леката миризма на лошо, която пуска “Отечествен фронт” всеки път, щом герой на предаването е ром. И няма нищо общо с факта, че Миролюба нарича “палеж на частна собственост” къщите на Кирил Рашков. Защото това е вярно и тя се намира в селото, за да отрази новината. Къщата е частна собственост, как е придобита ще реши следствието, а не тя.

Не и тълпата. Само че силата й е страшна и когато дълго-дълго има нерешени проблеми, те най-често гърмят със страшна сила. Това Бернайс го е казал. И ако беше жив определено щеше да направи една силна PR кампания на някой политик, но мъртвите не говорят, а политиците си правят една тиха, но убедителна кампания, че ще бездействат и в бъдеще.


Advertisements

2 thoughts on “Гняв с изтекъл срок на годност

  1. Добре е, че си “дипломирана и неработеща журналистка” !
    Моята баба казваше “На бодлива крава господ рога не дава”
    Стой си все такава “дипломирана и неработеща журналистка”!
    И дано никога в тъмна доба не се срещаш с тълпа цигани!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s