Коледен подарък

Честита Коледа, приятели!

Желая ви много вътрешна хармония, душевен мир и безкрайно желание да давате – любов, доброта, нежност…

Много се чудих какво да ви “подаря” и междувременно попаднах на едно интервю на мой много любим руски психолог и психоаналитик – д-р Андрей Курпатов. И в края на това интервю той даде няколко “безплатни” съвета, с които моите пожелания за  “вътрешна хармония, душевен мир и т.н.” се постигат по-лесно. Затова реших днес да ви ги “подаря”.
Преводът е от мен, идеите от д-р Курпатов, а обещанията да се вслушате в поне две-три от съветите оставям на вас!

Защото вярвам, че можете!

 Съвети от д-р Андрей Курпатов

1. Никога не прехвърляйте на чуждите плещи отговорността за онова, което се случва във вашия живот. Разбира, че изкушението е огромно, но съжалетесебе си. Само в онзи момент, в който вътре в себе си приемете твърдението “аз съм авторът на своите неуспехи и творец на своите успехи”, вие ще се сдобиете със сила за живот.

2. Приемете факта, че миналото не може да се промени, свърлишо е вече. В нашата власт е единствено бъдещето, което напълно зависи от това какво вършим всяка една минута. Не очаквайте бъдещето да ви се усмихне, а направете така че то да не може да не ви се усмихне.

3. Избавете се от излишни илюзии, че можете да промените околните. Подсъзнателно ние всички страдаме от тези наивни заблуждения, а в резултата страдаме, при това напълно реално. Само обстоятелствата променят хората, всичко останало е едно лъжливо възприятие. Позволете им да бъдат други и в един момент вие сами ще получите удоволствие от тяхната различност.

4. Това е тъжна новина, но нищо не може да се направи: другите имат нужда от силните  нас. Слаби, изморени, страдащи, нещастни – ние не сме нужни. Ако околните показват, че нещата стоят иначе, то те просто ви заблуждават. Не се поддавайте! Съгласете се с истинността на това правило, поемете въздух, изправете се и ще осъзнаете, че няма от какво да се притеснявате.

5. Всички наши действия ще имат определени последици. Затова, напълно логично, ние винаги избираме не това, което сега ще сторим, а онова, чиито резултати искаме да имаме. Затова преди да направите някоя глупост, добре обмислете за резултатите от нея. Това сериозно ще намали количеството глупости в живота ви.

6. Разбира се, всеки нормален човек иска богата пенсия, при това колкото се може по-рано, по възможност веднага. Това е химера. И не само, защото богата пенсия не съществува, а защото човек трябва да работи. Осъзнайте това и всекидневният ви труд ще започне да ви носи удовлетворение и радост.

7. Всеки от нас ще умре. Това е неизбежен медицински факт. Може да се мъчите и да стадате, а може да направите усилието и да изоставите тази тема веднъж завинаги. Не живейте, сякаш ще го правите вечно. И не живейте така, сякаш ще умрете утре. Обмислете го добре и намерете баланса.

8. Ако си задавате въпроси за смисъла на живота, най-вероятно сте тръгнали към депресията. Важен е не конкретният и точен отговор за “смисъла”, а усещането, че живеете смислено. Правете онова, което вътрешно считате за важно. И не забравяйте да говорите за него. Не преследвайте успеха. Ако просто правите онова, което ви прави значими, успехът сам ще ви настигне.

9. Никога не хабете времето и силите си за онези, комуто сте безразлични или дори по-зле – за онези, които не ви обичат. В този свят има огромно множество хора, с които може да живеете в радост.Просто не бива да бъдете затворени и подозрителни. Повярвайте, бъдейки отворени и добри към хората, вие нищо не губите.

10. Четете книги (в оригинала пише “Четете книгите на д-р Курпатов”, но аз си позволявам да разширя този съвет! 🙂 ). Те са едни от най-добрите ни събеседници на този свят.

Източник: http://kurpatov.ru/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s