Сега ли разбрахте, че качеството на медиите у нас е под всякаква критика?

Сериозно ви питам – сега ли?

А докато си купувате вестник “Уикенд” и качвате тиражите му до върха на Луната, не го ли знаехте? А докато давате 1лв. за нереално глупавия вестник “Телеграф”, вместо да добавите 50ст. и да си купите “Капитал”  – единственият смислен всекидневник у нас, не ви ли е хрумвало, че погубвате и него? А докато качвате до небето рейтингите на предавания, в които има простотия и клюки, но вие УБЕДИТЕЛНО продължавате да ги гледате, не ви ли е минавало през акъла, че добрите, качествените и смислените предавания просто стават ненужни? А докато се забавлявате с определени водещи, но ПРОДЪЛЖАВАТЕ да гледате малоумните им ефири и пак, и пак оскъпявате рекламното им време – тогава какво мислихте за медиите – добри ли са, посредствени ли са, подходящи ли са за търсенето ви…

Ако някои от вас са се сетили за журналистиката и качеството й у нас, едва след побоя над репортера на новата ни “нелюбима” медия, този въпрос е важен за нас, журналистите, и го бистрим много по-често. И когато “Господари на ефира” публично заявиха, че им налагат цензура, и когато се провеждат малоумно-безсмислени срещи на СБЖ (не, не се извинявам за това определение!) и когато определени водещи късат вестници в ефир, а други, други правят дори по-лошото – всеки божи ден ви предоставят лоша продукция. И вие я гледате! Иначе тя не би съществувала.

Една вечер със съквартиранта ми готвихме вечеря, а той пусна “Черешката на тортата”. Направо настръхнах:

– Моля те, махни го това, глупави са!
(в това време Ванко 1 триумфално поднасяше агне на жар на гостите си)

Е, поне са забавни – отвърна съквартиранта ми.

Не, не са. Тъпи са. И РЯДКО говорят смислени неща. А вие ги гледате, качвате рейтинга им и продуцентите си казват:

– Ски’й какъв овчи народ – дай да запишем още епизоди.

И най-лошото – записват!

Къде е “Сеизмограф”? Къде са “Отпечатъци”? Къде е “Реално” – предаването на Иван Бедров, благодарение на което ме приеха във ФЖМК, защото разбирах какво се случва в тази държава? Къде е RE:TV? Къде?!

В кофата за боклук – там, където вие, скъпи зрители, ги запратихте.

Вие ги убивате, вие не се грижите за добрите журналисти у нас. Вие – телевизионните зрители без претенции и без мнение.
Защото и сега, част от мнение вие е базирано не на реално недоволство, а на натрупана омраза.
Вие сте тези, които задържате рейтинга на посредствените неща и позволявате на Диана Найденова да прекрачва всякакви граници.

Вие. Не ни се сърдете. Познавам поне 10 журналиста, които в момента работят за “блога” си, защото за изданията не са удобни. А некадърниците са в ефира. И вие ги гледате без да се замисляте за бойкоти.

Продължавайте.
Да видим колко още можем да убиваме смисъла в тази държава.
Продължавайте.

Advertisements

8 thoughts on “Сега ли разбрахте, че качеството на медиите у нас е под всякаква критика?

 1. Не сте права! От шест години не гледам телевизия, тъкмо заради надмогнатия предел на всяка смисленост. Твърдя, че същото правят поне половината от близките ми приятели. Просто интелигент/интелектуалец е мръсна дума в общественото – и журналистическото – съзнание. Нас никой не ни пита!

  • Знаете ли, Дора, много хора казват, че рейтингите са нагласени. Вероятно има причина, за да защитават толкова настървено тази теза.
   НО нали все някой ги гледа! И този “все” някой е доста голям процент от зрителите…

  • O, то понеже е по-важно да ги купувам, а не да ги чета…
   Добре – “Капитал” е 2лв. От 2 години.
   Така по-различно ли е мнението ми?

 2. Настя, явно никога не сте си купували вестници, защото не знаете колко струват

 3. Здрасти, от известно време следя блога ти и по принцип съм съгласна с повечето от нещата, които пишеш, но сега не мисля, че си права.
  Хората, които са недоволни от медиите и които по-точно скочиха срещу “нелюбимата медия”, са малко и от доста време не я следят. На мнозинството от българите обаче не им пука нито за продажни журналисти, нито за закони за гори, нито пък кой ги управлява. Те са тези, които вдигат рейтинги, четат “Уикенд”, обожествяват Бойко на капака на колите си и т.н. Вероятно имаш някакъв личен мотив да реагираш така в тази ситуация и това е нормално, и на мен ми е писнало до не знам къде вече от овце, но някак не ми се струва редно да обвиняваш за проблемите в журналистиката единствените хора, които имат някаква гражданска позиция.

 4. Струва ми се, че хората, на които говорите, не са хората, които биха намерили и прочели този блог :(.Но човек винаги трябва да опита.

 5. Спорът между публика и журналисти е просто обиден. В крайна сметка, народът има нужда и от жълти издания, и от предавания като черешката, и от обективна сериозна журналистика. Световна практика е едни от най-продаваните издания да са жълти… така че не виждам защо така се нахвърляте над българския гражданин. Аз лично мога да кажа, че не гледам много телевизия, защото като цяло, дори и “обективната” журналистика у нас е доста жълта и непрофесионална. У дома предпочитам да гледам Discovery и National Geographic – далеч по-интересни теми, отколкото кой от кого откраднал, колко, защо и в какъв момент тази новина се сервира на населението. Също така обичам да чета жълти вестници – просто защото ме разтоварват. Не обичам когато започне да се говори лошо за т.нар. жълта преса, защото … извинете ме, но коя преса в България не е жълта? Така че не виждам защо не хавърляте над хората. Да не говорим, че блоговете в момента наистина предоставят огромна свобода и младото и будно поколение ги следи непрекъснато. Това е едно съвсем естествено развитие, което мисля, че трябва всички да подкрепим. В крайна сметка, това е бъдещето и ние трябва да го приемем такова, каквото е.

  Пожелавам ви малко повече вяра в нормалния човек.

 6. “Не, не са. Тъпи са. И РЯДКО говорят смислени неща. А вие ги гледате, качвате рейтинга им и продуцентите си казват:” отговора на въпроса: Защо ги дават…

  Последните 2 години в редките случай когато гледам тв то е само дискавъри ченъл или нешанъл джиографик – оставам доволен.

  Капитал го направиха много стилен, сългасен съм.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s